PAG – NOVALJA

PAG – NOVALJA

pag

Pag sziget az egyik legnagyobb adriai sziget: 285 km2 –nyi területével az Adriai tenger ötödik legnagyobb, 270 km-es tagolt partjával pedig a leghosszabb tengerpart vonalú, öblökben, szurdokokban, hegyfokokban és strandokban bővelkedő szigete.

Pag-nak egyedülálló a növényvilága, amelyben szinte nincs is fa. Pag szigete az Adria legnagyobb, hosszú szárazfalakkal keresztülszeldelt köves királysága, ahol vékony fű, alacsony aromás növények, zsálya és szalmavirág nőnek. Épp ezek az aromás növények a pagi juhoknak a köves vidéken való táplálkozásának alapját képezik, és ezek adják meg a híres pági sajt különleges ízét.

Pag északi részét komppal, míg déli részét hídon közelíthetjük meg, a hídról gyönyörködhetünk a gyönyörű vidékben, ráadásul csodás képek készíthetők. Pag az aktív nyaralást kedvelők körében is népszerű: 115 km hosszú hegyi kerékpárút hálózza be a szigetet, így csodálatos környezetben tekerhetnek a kétkerekűek kedvelői, illetve a búvárkodás, a vitorlázás, és persze a sziklamászás is kipróbálható itt. Povljansko és Kolansko madártani öröksége, és a Lun melletti természetvédelmi terület (melynek legöregebb olajfája több, mint 1000 éves és még ma is minden évben gyümölcsöt ad) szintén érdekesek lehetnek a természet kedvelői számára. Hogy Pag minden elképzelhetőt nyújtson, arról a Novalja településen található Zrce strand gazdag, igen pezsgő éjszakai élete, és a remek bulik gondoskodnak.

Novalja - Pag sziget turisztikai központja, számos turista ismert üdülőhelye és célpontja, aktív és tartalmas pihenésre nyújt lehetőséget. Novalja természetes szépségei leginkább a gyönyörű strandjain észlelhetők – Zrce, Caska, Strasko, Babe, Trincel, Branicevica és Vrtic. Közülük is kitűnik a Zrce strand, mint az Adria egyik legnagyobb és legszebb strandja. A Zrce strand, a Planjka (Trincel – Stara Novalja) és a Straško (Strasko kemping) strandok Kék Zászlóval jelöltek. Novalja-nak hosszú és gazdag múltja van, amiről antik építmények maradványai is tanúskodnak. Az egyik leghíresebb az 1. századbeli egyedi, kőben kifaragott antik vízvezeték. Valamikor ebben folyt a víz a novaljai mezőről Novalja-ba.

Novalja földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően nagy a kínálat kirándulás tekintetében is. Az egynapos hajós kirándulásoktól Rab, Lošinj, Silba és Olib szigetekre, egészen Zadar, Kornati, Krka, Plitvicei tavak, Paklenica és az Észak-Velebit nemzeti parkig, rengeteg program kiindulási helye lehet.

Ha viszont inkább a véget nem érő bulik a fontosak, akkor Horvátország Ibizája, Zrce beach a tökéletes választás, ami azon kívül, hogy Horvátország egyik legszebb strandja, felejthetetlen élményekkel és nemzetközi lemezlovasok szettjeivel fogja gazdagítani az odalátogatókat.